Inspiroiduin kirjoittamaan päivityksen kun juuri työhyvinvointiasioita miettiessä törmäsin YLE:n etusivulla otsikkoon “Testaa 10 väittämän avulla, sovitteko sinä ja työpaikkasi yhteen” (Linkki kommenteissa). Kuten tiedämme, paljon on asioita, joihin voimme itse vaikuttaa, mm. työyhteisötaitojen kautta esimerkiksi olemalla vastuullisesti mukana luomassa hyvää työskentelympäristöä ja tuomalla rakentavasti esiin kehitystarpeita. Myös työtä voi toki aina tuunata esim. muokkaamalla rutiineja uusiksi, tutustumalla itselle uusiin työkavereihin tai suhtautumalla kannustavasti niihin muihin kuin myös ja etenkin itseen ja näin huolehtimalla myös omasta sisäisestä motivaatiostasi.

MUTTA viihtyminen työssä ja työhyvinvoinnin kokemus ovat kovasti riippuvaista myös siitä, mitä työnantaja tekee. Näin testissäkin oli nostettu esiin itsestään selvien tekijöiden (palkka ja edut sekä loma) lisäksi erittäin tärkeät kysymykset myös siitä, miten

🔷 työtehtävien selkeys,
🔷 turvallisuuden kokemus,
🔷 tiimi ja yhteistyö,
🔷 johtaminen,
🔷 osaamisen kehittäminen,
🔷 työ- ja vapaa-ajan balanssi

vaikuttavat kokemukseen siitä, oletko sinulle sopivassa työpaikassa. Näistä työhyvinvoinnin tukemisen ytimessä olevista asioista huolehtiminen on työnantajan vastuulla ja niin motivoituneet ja sitoutuneet esihenkilöt, johto kuin myös työhyvinvoinnin ja osaamisen kehittämisen HR-ammattilaiset tekevät töitä näiden asioiden eteen – päivittäin pieninä tekoina huomioimalla ja kannustamalla ja joskus näkyvämmin tyhy-päivien, valmennusten / koulutusten myötä tai tarjoammalla ja kutsumalla mukaan muunlaisiin suunniteltuihin tapahtumiin. Tässäkin on mielestä ehdottomasti ennemmin kyse sekä-että – kuin joko-tai -ajattelusta hyvien tulosten saavuttamiseksi.

Siispä näin lomien loppuessa ja töiden taas pikkuhiljaa alkaessa suosittelenkin testin tekemistä ja samalla sen pohtimista

🔶 oletko työntekijänä työpaikassa, jossa voit hyvin ja olet motivoitunut tai
🔶 työnantajana tai sen edustajana sitä millä mallilla nämä asiat ovat teillä.

Uskon vilpittömästi, että moni vastaaja kummassa tahansa roolissa on tyytyväinen tulokseen ja palailee töihin akut latautuneena ja taas innolla syksyn uusia haasteita odottaen. Jos kuitenkin tulos on toinen, ei hätää. Nämä ovat asioita joita pystyy muuttamaan ja kehittämään, on kyse sitten tarpeesta ura-coachaukseen tai panostamisesta esihenkilöiden tai koko työyhteisön hyvinvoinnin ja osaamisen kehittämiseen. Apua saa niin minulta kuin muilta alan ammattilaisita – kannattaakin olla rohkeasti yhteydessä ja kysyä!