utustuin tänään Työterveyslaitoksen “Miten Suomi voi?” -tutkimukseen. Kesällä 2023 kerätyn aineiston tulosten perusteella vähintään kohonnut työuupumuksen riski koskee yhä suurempaa joukkoa työssä käyviä suomalaisia. Kasvu on jopa 4 % (noin 100 000 työntekijää enemmän) verrattuna vuoden 2019 tuloksiin ja laskennallisesti koskisi noin 625 000 työntekijää 2,5 miljoonasta. Piti oikein laskea uudelleen mitä tämä tarkoittaa ja tulin lopputulokseen että tämä on jo 25 % kaikista työntekijöistä – eli koskee joka neljättä työntekijää työpaikalla!

Tulos on huolestuttava, mutta ongelman sijaan voimme keskittyä ratkaisuihin ja kehittämään keskeisiä toimivan työpaikan osa-alueita. Tutkimuksessa on koostettu yhdeksän ehdotusta, joihin vaikuttamalla työhyvinvointi lisääntyisi:

🧡 hyvään ja arvostavaan johtamiseen satsaaminen
🧡 työn ja muun elämän tasapainotuksen huomioiminen
🧡 myönteisten mahdollisuuksien huomioiminen riskejä ja uhkia sivuuttamatta
🧡 yleisen yksinäisyyden torjuminen myös työpaikoilla
🧡 yhteisöllisyyden rakentaminen reiluudella ja arvostavuudella
🧡 vahvistamalla kokemusta tehdä työ oikeaksi katsomalla tavalla
🧡 odotuksien ja tavoitteiden selkeinä ja kohtuullisina pitäminen
🧡 työn myönteisten seurausten huomiominen
🧡 tilaisuuksien tarjoaminen uuden oppimiseen ja itsenäiseen työskentelyyn

Ei näiden ehdotusten kanssa voi olla kuin samaa mieltä. Tutkimus on kokonaisuudessaan todella mielenkiintoinen. Kannattaa ilman muuta tutustua. Kiitos Työterveyslaitos – Finnish Institute of Occupational Health tärkeästä tutkimuksesta ja hienosti toteutusta tutkimuskoosteesta. Kuvassa myös TTL:n ilmaiset työkalut ja vinkit työpaikoille ja työntekijöille sekä vapaasti käytettävät työhyvinvointi- ja työuupuustestit. Tässä linkit: 🧡